Oci i cultura

Cartell-25N

Exposició construccions identitàries a l’Escola Arts Plàstiques de Torelló. Del dia 3 al 15 de desembre de 2018

 

Dins dels actes del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència vers les Dones, l’Ajuntament de Torelló promou dues exposicions, en col·laboració amb el Museu del Ter, el Museu de la Torneria i l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló. La primera mostra ja es pot visitar al Casal Cívic. Titulada ‘Xines, puces i fabricants. Les treballadores del tèxtil al Ter’, hi estarà instal·lada fins al pròxim 1 de desembre. La segona exposició s’inaugurarà el 3 de desembre a l’Escola d’Arts Plàstiques.

El títol d’aquesta exposició fa referència a alguns dels malnoms amb què han estat etiquetades les dones que, o per necessitat o per determinació, s’aventuraven a treballar a les fàbriques tèxtils que des de principis  del segle XIX es van multiplicar per aprofitar la força de l’aigua del Ter. A finals del segle XIX les dones ja eren majoria en aquelles fàbriques, principalment de filatura. I així va ser durant tot el segle XX i fins al final definitiu d’aquest sector, germen del desenvolupament industrial d’Osona.

Pel que fa a la segona exposició, titulada ‘Work in progress. Construccions Identitàries’, s’inaugurarà el dilluns 3 de desembre, a les 7 de la tarda, amb la presència i visita guiada a càrrec de Mar C. Llop, autora de les imatges que s’hi poden veure.

El projecte “Construccions Identitàries” s’inicia la primavera del 2013. L’exposició plasma a través d’imatges i textos els sentiments, el camí, les realitats, els pensaments, els debats… de les persones transgènere.

interrail

Nova convocatòria per aconseguir el teu passi d’Interrail de franc amb el programa DiscoverEU!

 

La Comissió Europea endega una nova convocatòria que permetrà que 12.000 joves europeus viatgin durant l’any 2019 per tota la UE amb el bitllet d’Interrail de franc.

Objectiu: Combatre l’euroescepticisme i engrescar joves per fer-los partícips del projecte europeu. Mitjançant aquesta iniciativa és podrà conèixer de primera mà la diversitat d’Europa, la seva gent, els seus paisatges i les seves cultures.
Destinataris/es: Tenir 18 anys a data 31 de desembre de 2018 i la nacionalitat d’un dels 28 Estats membres de la UE.
Inscripcions: Del 29 de novembre a l’11 de desembre de 2018, que podran ser individuals o en grups de com a màxim 5 persones.
El viatge: durada màxima d’un mes (30 dies), es farà bàsicament en tren i s’haurà de realitzar entre el 15 d’abril i el 31 d’octubre de 2019. Les característiques del passi Interrail et permet planificar el viatge al teu aire i amb l’al·licient extra de poder gaudir enguany de totes les activitats programades arreu d’Europa amb motiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.
Ambaixador/a de DiscoverEU : Els i les joves que tingueu la sort de participar en aquesta iniciativa, esteu convidats, com a ambaixadors i ambaixadores de DiscoverEU, a explicar les vostres experiències de viatge a través de les xarxes socials (Instagram, Facebook o Twitter) o mitjançant una presentació en el vostre centre escolar o comunitat local. També podreu participar en el concurs fotogràfic #DiscoverEU photo/video #Competition i optar a fantàstics premis.
+ INFO al Portal Europeu de la Joventut https://europa.eu/youth/discovereu_es

Fulletó-25N-web

25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Captura

36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya

L’essència de la Patagònia més desconeguda es traslladarà a Torelló del 16 al 25 de novembre. Aquest territori tan inexplorat d’Amèrica del Sud –però alhora tan somiat pels amants de la muntanya– serà el gran protagonista del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya. L’espectacle inaugural, l’exposició central i un ampli ventall d’activitats posaran el focus en aquesta regió d’allò més remota a través de la història i, sobretot, del cinema.

_’Patagonia dreaming’ encetarà el certamen
L’espectacle inaugural d’enguany –Patagonia Dreaming– comptarà amb la veu dels personatges que més coneixen aquest territori. Seran a l’escenari del teatre Cirvianum el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Tots ells, i acompanyats de projeccions, hi seran per explicar l’essència d’aquesta regió inexplorada, dura, exòtica, remota i màgica.

_Aldo Audisio, Flor de Neu d’Honor
Enguany, el Festival retrà homenatge a la figura d’Aldo Audisio, que durant quatre dècades ha estat al capdavant del Museu Nacional de Muntanya de Torí. Audisio serà a Torelló per rebre la Flor de Neu d’Honor en mans del director Joan Salarich en l’acte de clausura, que tindrà lloc el 24 de novembre. El seu nom també forma part del passat i el present de la IAMF, la International Alliance for Mountain Film.

_La imatge gràfica, obra de la torellonenca Íngrid Picanyol
El Festival enceta una nova etapa en la seva imatge gràfica després que el torellonenc Josep Jaumira es fes càrrec de la imatge del certamen durant els últims 11 anys. Amb la mateixa intenció de seguir innovant, la també dissenyadora de Torelló Íngrid Picanyol agafa el seu testimoni dissenyant la imatge gràfica de la 36a edició. En el cartell d’aquest any –format per 9 mostres en total– Picanyol també s’ha fixat en la Patagònia però amb la voluntat de donar-li una nova mirada més enllà del cinema i de la muntanya.

_Conveni de coorganització i col·laboració
La Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX continuaran units un any més. La roda de premsa d’aquest dimecres també ha servit per presentar la renovació del conveni de coorganització i col·laboració. Aquesta serà la cinquena edició que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX aposten per reforçar la continuïtat del certamen.

 

Què és Trans*?

https://vimeo.com/154170588