diferentsidiomes

Contra la violència masclista que no ens aturi el confinament!

Captura

Fumar augmenta les complicacions en cas de contraure la COVID-19

Ho revela un article recentment publicat al Blog del British Medical Journal (BMJ)¹, que se’n fa ressò el Programa d’Atenció Primària Sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya
Deixar de fumar durant la pandèmia
Des del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, també asseguren que “se sap que deixar de fumar ajuda al control de malalties cardiovasculars i respiratòries que són factors de risc per la COVID-19”. També recorden que “no hem d’oblidar, -en aquests dies que estem confinats a casa-, que fumar posa en risc la salut de les persones que conviuen amb els fumadors”. En aquest sentit, uneixen esforços per ajudar a la població a deixar de fumar a través d’internet perquè asseguren que “el que sí està clar és que deixar de fumar redueix les conductes de risc pel contagi de la COVID-19”. Deixar de fumar és el millor que es pot fer per la nostra salut i la dels altres. El confinament fa que hi hagi més temps lliure (i això pot ser un avantatge), però al mateix temps, suposa un esforç psicològic i emocional important. Per aquest motiu posen a disposició de la ciutadania una plataforma per ajudar a deixar de fumar en temps de la COVID 19:

http://salutweb.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=384328

http://www.papsf.cat/ajudar-deixar-fumar-COVID19.aspx

 

Captura

Guia per a joves confinats

L’objectiu de la guia -elaborada en col·laboració amb l’entitat Salut i Educació Emocional- és ajudar els i les joves a omplir de sentit vital i utilitat personal la situació de confinament i que, més enllà del cop en els aspectes socioeconòmics, també impacten en la seva salut mental.

D’aquesta manera, la guia proposa al col·lectiu jove que segueixin tres fases evolutives. En primer lloc, que identifiquin els sentiments i les emocions que els produeix la reclusió domiciliar per, així, poder entendre què els passa. “Dona nom al que sents –exposa la guia- i esbrina en quina fase d’aprenentatge emocional estàs: negació, resignació, acceptació, comprensió i agraïment”. Per a identificar en quina fase s’està, el recurs convida a autoanalitzar si els sentiments són de felicitat, vergonya, sorpresa, amor, alegria, nervis, rebuig, por, ràbia o tristesa.

http://wwww.torellojove.cat/wp/wp-content/uploads/Guia_Joves_Confinats.pdf

Siguin quines siguin aquestes emocions, recalca la guia, “les emocions no són bones ni dolentes, totes tenen sentit: la vida és un camí d’aprenentatges i de tu depèn com la vas vivint”.

 

beca

Beca Segimon Serrallonga

L’Ajuntament de Torelló ha publicat les bases de la tretzena edició de la beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis en universitats estrangeres per al curs acadèmic 2020-2021. En aquesta iniciativa es compta amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats i de l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya, en tasques d’assessorament i difusió.

Les bases de la beca ja han sortit publicades al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). De tota manera, els 20 dies de la publicació de les bases als efectes de presentar reclamacions es troben suspesos fins el 29 de març i posterior pròrroga d’acord al Reial Decret 463/2020, de 14 de març. Per tant, quan s’hagi reprès el procés administratiu i s’hagi fet la convocatòria, s’activarà la tramitació telemàtica per a les persones que vulguin optar-hi.

L’any 2006, l’Ajuntament de Torelló va nomenar fill predilecte del municipi l’escriptor i professor Segimon Serrallonga, i va acordar d’instituir -en memòria seva- una beca d’ampliació d’estudis superiors a l’estranger en les àrees d’Humanitats, Arts, Ciències Socials i Ciències de l’Educació.

La convocatòria s’adreça a persones titulades o a estudiants de darrer any d’una titulació de les àrees d’Humanitats, Arts, Ciències Socials i Ciències de l’Educació, que hagin cursat o cursin els estudis en alguna universitat o en algun centre d’educació superior dels Països Catalans. Els aspirants a la beca no poden tenir més de 30 anys en la data de tancament de la convocatòria; han de conèixer la llengua del país on se sol·liciti l’ampliació d’estudis; i no poden ser beneficiaris de cap altra beca o ajuda econòmica concedida, per al mateix període, en el moment de formalitzar la sol·licitud. La dotació de la beca és de 10.000 € i va destinada a cobrir el desplaçament, la matrícula i les despeses d’instal·lació, allotjament i manutenció.

La beca s’atorgarà a aquella persona sol·licitant que obtingui millor valoració de la combinació entre els seus mèrits acadèmics i l’interès del projecte d’estudis presentat. La proposta de concessió la formularà el regidor delegat de l’àrea de Cultura, prèvia proposta elaborada per la comissió de selecció, i l’òrgan responsable de la resolució serà la Junta de Govern Local de l’Ajuntament.

El guanyador de la darrera edició de la beca va ser Ferran Planas, que va obtenir-la per un projecte d’estudis sobre la musicologia de gènere i sociologia de la música i cursa el Màster de Musicologia i divulgació musical a la Hochschule für Musik, Theater und Medien de Hannover.

Segimon Serrallonga:

Segimon Serrallonga i Morer (1930-2002) és autor d’una obra de reconeguda vàlua artística i profunda qualitat humana en els vessants de la poesia, l’assaig i la traducció. Format al Seminari de Vic, va ampliar els estudis a la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, on es va llicenciar en Filologia Clàssica. Posteriorment va obtenir la llicenciatura de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Compromès amb el seu país i amb la causa de la justícia i la llibertat, va participar activament en la lluita antifranquista i va ser membre fundador de l’Assemblea de Catalunya. Des del 1977 fins a la seva mort, va dedicar-se a la docència universitària, primerament a l’Escola de Mestres Balmes i després a la Universitat de Vic, en la qual va exercir també els càrrecs de responsable literari d’Eumo Editorial i de director de la Biblioteca.

Bases: http://wwww.torellojove.cat/wp/wp-content/uploads/bases_beca_segimon_2020_bones.pdf

Publicación de Instagram Apunta la Fecha Sencillo

S’aprova el nou calendari de les proves d’accés a la universitat en convocatòria ordinària subjecte a l’evolució de la pandèmia

 

Notícia dimarts, 31 de març de 2020
• La PAU de juny tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de juliol
• Les proves d’accés per a més grans de 25 i 45 anys se celebraran el 20 de juny
• Les PAP per als graus d’Educació Infantil i Primària es traslladen al 19 de juny
• Aquestes dates es mantindran sempre que la situació d’emergència sanitària per coronavirus ho permeti
Aquestes noves dates, en la convocatòria ordinària, estan subjectes a l’evolució de la pandèmia per coronavirus i, per tant, es mantindran sempre que la situació d’emergència sanitària ho permeti.

Notícia publicada a: http://universitatsirecerca.gencat.cat/ca/inici/

 

Com tenir cura del nostre benestar durant el confinament

Cuida’t

català

Noves dates dels exàmens de català

Les noves dates dels exàmens de català són:

- Certificat de nivell bàsic de català (A2) 03.10.2020
-  Certificat de nivell bàsic de català (B1) 10.10.2020
- Certificat de nivell bàsic de català (B2) 19.09.2020
- Certificat de nivell bàsic de català (C1) 20.06.2020
- Certificat de nivell bàsic de català (C2) 06.06.2020
Es pot consultar la informació sobre la convocatòria de certificats 2020 a l’Apartaaat Acreditació de coneixements del portal de Llengua Catalana:

https://llengua.gencat.cat/ca/detalls/noticia/canvi-data-certificats

Captura

Passeja’t pels Museus

Visites virtuals en 360º i col·leccions online dels principals museus del món  https://surtdecasa.cat/barcelona/arts/10-museus-visites-virtuals
Recursos que els museus de la xarxa han posat al vostre abast per fer més amens aquests dies de confinament. Fent-nos diverses propostes cada dia.

http://patrimoni.gencat.cat/

http://xtec.gencat.cat/ca/recursos/museus/virtuals/

Captura

Biblioteca Virtual/ els biblioteques recomanen:

 Selecció dels millors llibres, cinema i altres propostes: https://bibliotecavirtual.diba.cat/els-bibliotecaris-recomanen

Visibilitat-Trasssexual

31 de Març Dia de la Visibilitat Transexual i Transgènere

El dia 31 de març es commemora el Dia de la Visibilitat Transsexual i Transgènere. Aquesta setmana us proposem una conversa diària entre persones del col·lectiu.

La conversa es farà via Instagram live: https://www.instagram.com/insta_talcomsom/

Us hi esperem cada dia a les 19h.